Castellano
Castellano
Entenent l’aigua

Sembla difícil de creure, però el gran got d’aigua fresca que va beure durant el sopar d’ahir nit també pogué ajudar a refrescar un brontosaure fa milions d’anys enrera.

Contràriament a la creença popular, l’aigua no és un recurs renovable. Es finit. L’aigua que s’utilitza avui es literalment la mateixa aigua que existia en el planeta milions d’anys enrera. La natura recicla l’aigua. No la renova.

A més, com sens dubte vostè va aprendre a l’escola, més de dos terceres parts de la superfície terrestre esta coberta d’aigua. ¿Sabia que només el 2,8 per cent de la mateixa és aigua dolça? I el més important, ¿Sabia que només el 0,3 del subministrament total de l’aigua de la terra es utilitzable per els éssers humans?

En l’ultima dècada del segle XX només, la població de la terra augmentà en mes de mil milions de persones. Al ritme actual, en els propers 50 a 90 anys la població mundial augmentarà més del doble. La demanda d’aigua esta creixent de forma exponencial. Evidentment, la comprensió i l’ús dels escassos recursos hídrics amb prudència es vital. La nostra pròpia supervivència com espècie en depend.

¡La demanda sobre els recursos hídrics és en continu augment!

Enumeri en quina manera i quantes vegades vostè i la seva família utilitzen l’aigua de la xarxa: 1.Beure 2.Cuinar 3 Banyar-se 4 Rentar la roba 5 Netejar la casa 6. Regar la gespa 7. Rentar el cotxe 8. Banyar el gos. En els països industrialitzats, la família mitjana de quatre membres té un consum de 640 litres d’aigua cada dia.

I això és una petita part de l’ús de l’aigua. Dons moltes de les coses que donem per fetes i que ens faciliten la vida, també depenen de grans quantitats d’aigua.

Per a la fabricació del cotxe de la seva família es necessiten 400.000 litres d’aigua. El diari, que va llegir el diumenge passat, necessita més de 1.000 litres d’aigua només per poder ser imprès. El consum d’aigua augmentà més del 500 per cent a Europa i 300 per cent a Àfrica. En el mateix període augmentà en més del 100 per cent a Estat Units en l’últim mig segle. Molts experts prediuen que el consum mundial es duplicarà d’aquí a 2020.

¡Preocupacions sobre la qualitat de l’aigua!

¡Preocupacions sobre la qualitat de l’aigua! Vostè no és l’únic que està preocupat per l’aigua que beu la seva família. En moltes poblacions els seus habitants no creuen que el subministrament d’aigua de la seva llar sigui tan segur com podria ser, motiu pel qual molts no beuen aigua de l’aixeta.

Els problemes medi ambientals tenen un impacte enorme en la qualitat de l’aigua. L’abocament de les aigües industrials i explotacions agrícoles, la pluja àcida i altres formes de contaminació han deteriorat les aigües subterrànies i els subministraments d’aigua superficial en molts llocs. El creixement demogràfic, l’expansió urbana, suburbana i industrial, i l’expansió agrícola seguiran comprometen el proveïment d’aigua fresca.

A més, alguns agents patògens virulents s’introdueixen en el subministrament d’aigua pública amb freqüència alarmant.

Algunes respostes

Avui els governs de moltes autonomies, a tots els nivells, inverteixen cents de milers de milions d’euros en millorar la infrastructura i l’elaboració de normes més estrictes amb la qualitat de l’aigua. A més, cada vegada més persones confien en els sistemes moderns de depuració d’aigua per assegurar un ampli subministrament d’aigua per beure d’alta qualitat per a les seves famílies.